Nahajate se tukaj

Nevidni sovražnik ogljikov monoksid

Zastrupitve z ogljikovim monoksidom so pozimi vedno pogostejše. Ker gre za plin brez barve, vonja in okusa, preverite, kako prepoznati zastrupitev in kako se zaščititi, da do nje ne bi prišlo.

V času kurilne sezone so zastrupitve z ogljikovim monoksidom pogostejše kot v drugih mesecih. (Foto: iStockphoto)

Zaradi zastrupitve z ogljikovim monoksidom v Sloveniji po podatkih Inštituta za varovanje zdravja vsako leto umre približno 50 ljudi, največ v času kurilne sezone. Četrtina teh smrti je posledica samomora, v 75 odstotkih pa gre za nesrečo, še posebej v zimskih mesecih.

Ogljikov monoksid je plin brez barve, vonja in okusa, ki se sprošča pri nepopolnem gorenju drv, nafte, kurilnega olja, bencina in premoga. Prekomerna izpostavljenost ogljikovemu monoksidu zmanjša sposobnost organizma za absorbiranje kisika, kar vodi v resne in tudi usodne poškodbe tkiva. V stanovanjih se raven tega strupenega plina, ki je vzrok za številne nepotrebne smrti, običajno poveča zaradi nepravilnega delovanja, vzdrževanja ali vgradnje peči in gorilnikov za ogrevanje prostorov in vode. S preprostimi ukrepi in nekaj pazljivosti pa se lahko pred tihim ubijalcem zaščitite in tako poskrbite za varnost sebe in svojih bližnjih.

Simptomi zastrupitve so nespecifični

Doc. dr. Miran Brvar, dr. med., s Centra za zastrupitve Interne klinike UKC Ljubljana o osnovnih značilnostih zastrupitve z ogljikovim monoksidom navaja, da je zastrupitev mogoče potrditi v zdravstvenih ustanovah le z merjenjem ravni ogljikovega monoksida v krvi zastrupljencev. "Na začetku zastrupitve oziroma pri blagi zastrupitvi imajo zastrupljenci številne neznačilne težave, kot so glavobol, slabost, bruhanje, utrujenost, omotičnost, oslabelost in poslabšanje osnovne bolezni, na primer kroničnega bronhitisa ali angine pektoris," pove o prvih simptomih zastrupitve in nadaljuje: "Pri hujši in dalj časa trajajoči zastrupitvi pa postane glavobol vse močnejši, zastrupljenci postopno postanejo zaspani, zmedeni, imajo težave pri mišljenju, pri motnjah vida, srce jim hitro bije. Nato sledijo še izguba zavesti, krči in lahko tudi smrt."

Zastrupitvi z ogljikovim monoksidom so nekateri ljudje bolj izpostavljeni kakor drugi. Med te spadajo še nerojeni otroci, dojenčki, starejši odrasli, kadilci in osebe s kroničnimi obolenji srca, anemijo in respiratornimi težavami. Simptomi zastrupitve so poleg tega odvisni od tega, koliko časa je bila oseba izpostavljena vdihavanju plina in koliko ogljikovega monoksida se je že vezalo na njen hemoglobin v krvi.

Simptomi zastrupitve se najprej začnejo kazati v obliki slabosti in glavobolov. (Foto: iStockphoto)

Znaki in simptomi zastrupitve so torej:

- glavobol in slabost se začneta, ko se raven ogljikovega monoksida v krvi povzpne na 10 do 20 odstotkov, in sta najpogostejša simptoma zastrupitve;

- pri ravni, višji od 20 odstotkov, se pojavijo še rahla omotičnost, vrtoglavica, splošna utrujenost, težave s koncentracijo in slabša razsodnost;

- če ima oseba v krvi raven ogljikovega monoksida višjo od 30 odstotkov, se pojavijo zmedenost, bolečina v prsih in dispneja oziroma oteženo dihanje;

- pri višjih količinah se pojavijo nezavest, napadi in zadušitev.

Nekateri pacienti razvijejo tudi druge simptome, kot na primer poslabšanje vida, bolečino v abdomnu in težave z osrednjim živčevjem. Pri močnih zastrupitvah pa se lahko v dneh ali tednih po izpostavljenosti plinu pojavijo demenca, psihoze in druge nevropsihiatrične motnje, ki lahko postanejo permanentne, ter poškodbe možganov. Nizek krvni pritisk, koma, odpoved dihal in smrt se pojavijo pri količini ogljikovega monoksida, ki presega 60 odstotkov.

Pri otrocih se zastrupitev lahko kaže z glavobolom, zaspanostjo, zanašanjem pri hoji, nenatančnimi gibi, slabostjo in bruhanjem. Pojavijo se lahko tudi bolečina v trebuhu, prebavne motnje (driska), pospešeno dihanje in krči.

Do zastrupitve ne pride vedno hitro ali nenadoma. Pri blagih zastrupitvah se tako simptomi, kot so na primer pogosti glavoboli, poslabšanje koncentracije (pri otrocih slabši učni uspeh) in duševne težave ter virozam in gripi podobni simptomi, kažejo dlje časa in se poslabšajo ob vstopu v stanovanje in izboljšajo ob izstopu iz njega.

Plinskih grelnikov, peči, štedilnikov in drugih grelnih naprav nikoli ne puščajte prižganih. Redno pregledujte vse naprave, pri katerih bi se lahko sproščal ogljikov monoksid. (Foto: iStockphoto)

Kdaj pride do zastrupitve in kako reagirati?

Ko je v zraku preveč ogljikovega monoksida, se ta začne z vdihavanjem vezati namesto kisika na hemoglobin ter tako kopičiti v krvi. Tako kisik ne more potovati do tkiv in organov, zaradi česar začnejo le-ti odpovedovati. Ogljikov monoksid se v stanovanjih sprošča pri gorenju ogrevalnikov prostorov in pečeh, ki delujejo na les, kurilno olje in bencin, oglje ter premog, pri gorenju ogrevalnikov vode, kaminov in ognjišč ter generatorjev.

Pri običajnem gorenju teh virov ogrevanja se ogljikov monoksid ne sprošča v nevarnih količinah. Če te naprave niso redno vzdrževane ali ne delujejo pravilno in so uporabljane v zaprtih in neprezračenih prostorih, se raven ogljikovega monoksida v zraku lahko dvigne do nevarnih vrednosti.

Pri pojavu suma na povišanje koncentracije ogljikovega monoksida v zraku takoj izklopite vse gorilne naprave in prezračite stanovanje. Če katera od oseb kaže znake in simptome zastrupitve, nemudoma obiščite zdravnika, pazite pa, da bo zastrupljena oseba čim bolj mirovala. Zdravniku povejte za svoj sum, ta pa bo s krvno preiskavo preveril, v kakšnih količinah je v krvi prisoten ogljikov monoksid.

Zdravljenje poteka s pomočjo maske, preko katere bolnik vdihava 100-odstotni kisik. Potrebno je namreč čim hitreje nadomestiti ogljikov monoksid v krvi s kisikom. Tako bo kisik lahko dosegel organe in tkivo v vašem telesu. Če pacient ne more dihati sam, mu bodo kisik v organizem dovajali preko dihalne naprave. V nekaterih primerih je potrebna tudi hiperbarična terapija, pri kateri celega človeka namestijo v posebno komoro, v kateri je zračni pritisk dvakrat večji od običajnega. Namen te terapije je omogočiti hitrejše nadomeščanje ogljikovega monoksida s kisikom v krvi.

Zaščitite sebe in svoje najbližje!

Zastrupitvi z ogljikovim monoksidom se boste najbolje izognili z učinkovitimi preventivnimi ukrepi. Mednje zagotovo spadajo skrbna izbira gorilnih naprav (peči, štedilnika, grelnikov prostorov in vode), redno servisiranje in vzdrževanje le-teh, čiščenje dimnikov in pregledovanje prezračevalnih sistemov ter redno prezračevanje ogrevanih prostorov.

Za ogrevanje nikoli ne uporabljajte štedilnika! (Foto: Reuters)

Investirate lahko tudi v posebni alarm oziroma detektor ogljikovega monoksida v zraku, ki mora obvezno imeti oznako evropskega standarda EN50291. Ta se bo ob povečanju količine smrtonosnega plina v ozračju sprožil in začel oddajati glasen zvok, pomembno pa je, da v tem primeru takoj odprete vsa okna, ugasnete grelne naprave in zapustite stanovanje. Vsak alarm je potrebno jemati resno, res pa je, da se alarm ne bo sprožil, če v njem ne bodo nameščene delujoče baterije ali če bo naprava v okvari.

Stanovanja nikoli ne ogrevajte s pomočjo plinskega štedilnika ali pečice, gorilnike pa imejte prižgane le, ko je nekdo buden in jih lahko nadzorujete. Pomembno je tudi, da generatorjev ne pustite delovati v zaprtih prostorih, kot na primer v kleti ali garaži, še posebej, če so ti prostori povezani (s hodniki ali zračniki) s stanovanjem, v katerem živite.

Če je v vašem stanovanju prišlo do zastrupitve z ogljikovim monoksidom, je ključnega pomena poiskati vir uhajanja strupenega plina in ga popraviti oziroma odstraniti. Tega ne počnite sami, temveč pokličite na pomoč gasilce.

Vir: vizita.si

Koledar

petek
19
Po To Sr Če Pe So Ne
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31